Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 132

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 132 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 132

1. Turnaların sulak alanlarda yaşamalarını kolaylaştıran özelliklerin neler olabileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Uzun, ince ve düz gagaları çamuru ve sığ suları eşelemeye yarar. Bu sayede sulak alanlarda kolayca besinlerini temin ederler. Uzun boyunları sayesinde sulak alanlardaki uzun otlar arasından avlarının yerlerini kolayca belirlerler ve böylece derin sularda besin aramaları kolaylaşır. Uzun bacakları ve geniş ayakları, çamurda ve uzun otlar arasında kaymadan yürümesini sağlar.

2. Turna, biyoçeşitliliğin hangi çeşit gösterge türüdür?

  • Cevap: Turna, sulak alanın besin ağında önemli bir tür olduğundan ve besin piramidinde üst sırada yer aldığından şemsiye türü olarak adlandırılır ve sağlıklı bir ekosistemin göstergesi kabul edilir. Aynı zamanda bayrak türü olarak da ilan edilebilir. İnsanların ilgi duyduğu bir türdür.

3. Turna araştırmaları, nesli tehdit altında olan bu türü korumaya nasıl yardımcı olabilir?

  • Cevap: Turnaların nerede yaşadığını, neyle beslendiğini ve türü tehdit eden etkenleri bilmek, turnaların korunması için ilgili kurumlara ne gibi tedbirler almaları gerektiği konusunda bilgi sağlar.

4. Küresel iklim değişiklikleri ve kimyasal gübre kullanımı turnalara yönelik nasıl bir tehdit oluşturur?

  • Cevap: Küresel iklim değişiklikleri sulak alanların kurumasına ve kimyasal gübre kullanımı da bu alanların kirlenmesine yol açar. Kuruma ve kirlenme nedeniyle çevre dengesi bozulur. Turnalar, şemsiye türü oldukları için o habitattaki diğer canlılar da etkilenir.

5. Altyapı ve turizm yatırımlarının sulak alanların biyoçeşitliliğini etkileyebileceğini düşünür müsünüz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Altyapı ve turizm yatırımları; sulak alanlardan ve onları besleyen akarsu yataklarından kum ve çakıl alınması, kontrolsüz saz kesimi, sazlığın yakılması, sulak alanın planlı kurutularak otel vb. yapılar için alan açılması gibi nedenlerle habitatların bozulmasına yol açabilir. Habitat bozulmaları da biyoçeşitliliği etkiler.

6. Turnalar azaldığında ne gibi sorunlar yaşanabileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Turnalar, sulak alan ve çayırlarda böcekler ve bitki tohumlarıyla beslenir. Turnalar bulunduğu ekosistem içerisinde böcek popülasyonunun dengelenmesini sağlar. Bitki tohumlarıyla beslendiği için de tohumların uzak mesafelere taşınmasına yardımcı olur. Turnalar azaldığında hem ekosistemin dengesi bozulur hem de biyoçeşitlilik kaybı gerçekleşir. Biyoçeşitliliğin ekonomik değeri vardır. Turnaların üreme zamanındaki ilginç davranışlarını gözlemlemek için turizm sektörü canlanır. Eğer turna sayısı azalırsa turizm faaliyetleri ve dolaylı olarak da ekonomik kazanç azalır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!