10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 124 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 124
1. Dünyanın sahip olduğu biyokapasite miktarı belli iken nasıl oluyor da insanlar bu kapasitenin %50’ı daha fazlasını ( 1,5 gezegen) tüketebiliyorlar? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: İnsanların tüketimleri karşılayacak 1,5 gezegenlik biyokapasiteye ihtiyaç duyulmasının ana sebebi tüketimin, ekosistemlerin kendilerini yenileme süresinden daha hızlı olmasıdır. Bu tüketim örneklerini şöyle sıralayabiliriz:
➜ Bir yılda üretilen et, süt gibi gıda ürünlerinin miktarının çok, buna karşın hayvanların ve bu hayvanların otlayabileceği otlak sayısının az olması.
➜ Bir yıl içerisinde üretilen kağıt, mobilya vb. gibi sanayi ürünlerinin fazla olması bu nedenle ormanlardan bir yıl içerisinde kesilen ağaç sayısının yetişen ağaç sayısından fazla olması.
➜ Denizlerden yumurtlama döneminde çok sayıda balık tutulması, bu durumun balık popülasyonunun azalmasına ve besin zincirinin bozulmasına neden olması.
➜ Sanayileşme ile birlikte fosil yakıt tüketiminin artması buna karşın atmosfere salınan CO2 emisyonunu emebilecek ormanlık alanların sayısının yetersiz kalması.
2. Ekolojik ayak izi, biyokapasite ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiyi açıklayabileceğiniz iki farklı hipotez kurunuz.
- Cevap: Olası cevaplar:
1. Hipotez: Ekolojik ayak izi, biyokapasiteden büyük olursa, kaynakların sürdürülebilirliği devam edemez.
2. Hipotez: Kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak için biyolojik kapasitenin ekolojik ayak izi ile aynı büyüklükte olması ya da daha büyük olması gerekir.
3. Biyokapasiteyi arttırmak için neler yapılabilir?
- Cevap: Biyokapasiteyi arttırmak için öncelikle bozulan alanların geri kazanılması gerekir. Geri kazanılacak alanların başında ise ormanlar gelmektedir. Ormanların kurtarılması domino etkisi yaratacaktır. Bunun için çok sayıda ağaç dikilmelidir. Ağaç sayısının artması, CO2 gazı emisyonunu da azaltacaktır. Bitki örtüsünün artması ile de yağan yağmur suları toprak tarafından tutulacak yer altı su kaynakları dolacaktır. Yer altı su kaynakları ise akarsu ve denizleri besleyecektir. Böylece sucul hayvanların sayısı artacaktır. Bitki örtüsünün zenginleşmesi ile de otlakların ve büyükbaş hayvanların sayısı artacaktır. Biyokapasitenin arttırılması için yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımına da ağırlık verilmelidir. Biyogaz üretimi ile hem enerji üretilecek hem de atıklar bertaraf edilecektir. Tarımsal ürünlerin verimini arttırmak için de kaliteli tohum üretimine ve ıslah çalışmalarına öncelik verilmelidir.
4. Ekolojik ayak izini oluşturan bileşenler yandaki görselde verilmiştir. Türkiye’nin sanayileşme ve tüketim oranlarını göz önünde bulundurarak bu ekolojik ayak izi bileşenlerinin büyüklüğünü Türkiye için tahmin ederek yandaki grafiğe yazınız.
- Cevap:
5. Yukarıdaki grafikte 5 farklı ülkeye ait kişi başına düşen ekolojik ayak izi ve kişi başına düşün biyolojik kapasitenin dünya ortalaması verilmiştir. Buna göre:
a) Grafikte verilen ülkeler mevcut tüketim alışkanlıklarını sürdürmeye devam ettikleri sürece kaç dünyaya ihtiyaç duyarlar?
- Cevap: Ülkelerin kişi başı ortalama ekolojik ayak izini, kişi başı ortalama biyokapasite miktarına bölersek ihtiyaç duyacakları gezegen miktarını bulmuş oluruz.
A ülkesi 9/1,8=5 dünyaya ihtiyaç duyar.
B ülkesi 5,4/1,8=3 dünyaya ihtiyaç duyar.
C ülkesi 2,7/ 1,8=1,5 dünyaya ihtiyaç duyar.
D ülkesi 1,44/1.8= 0,8 dünyaya ihtiyaç duyar.
E ülkesi 1.08/ 1,8=0,6 dünyaya ihtiyaç duyar.
b) Grafikte verilen ülkeleri gelişmişlik düzeyine göre sıralarsak 2. ve 5. sıradaki ülkeler hangisi olur?
- Cevap: Sanayisi gelişmiş ülkeler doğal kaynakları çok kullandıkları için bu ülkelerin ekolojik ayak izi büyüktür. Ekolojik ayak izi büyüklüklerine göre ülkelerin gelişmişlik derecelerini belirleyebiliriz. Verilen grafiğe göre ülkelerin ekolojik ayak izi büyüklüklerini A>B>C>D>E şeklinde sıralayabiliriz. Ekolojik ayak izi büyüklüklerine paralel olarak ülkelerin gelişmişlik düzeyleri sıralaması da A>B>C>D>E şeklinde olur. Bu sıralamada 2. sırada “B”, 5. sırada “E” ülkesi yer alır.
c) Grafikte verilen ülkelerden hangisinin tüketim alışkanlığı örnek alınmalıdır? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Grafikte verilen ülkelerden “D” ve “E” ülkelerinin tüketim alışkanlıkları örnek alınmalıdır. Bu ülkelerin kişi başı ortalama ekolojik ayak izi, kişi başına düşen biyokapasite büyüklüğünden küçük olduğu için bu ülkelerin doğal kaynakları az tükettiklerini ve bu şekilde sürdürülebilirlik derecelerinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 124 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.