Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 120

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 120 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 120

Aşağıdaki soruları metne ve Grafik 1 ve Grafik 2’deki verilere göre cevaplayınız.

1. Küresel yüzey sıcaklığının artmasıyla fosil yakıtların yaygın kullanımı arasında ilişki var mıdır? Bu sorunun çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?

  • Cevap: Fosil yakıtların yaygın kullanımı sonucu atmosfere karbondioksit, karbon monoksit gibi gazların salınımı artar. Bu durum da sera gazlarının atmosferde birikmesi sonucu iklim değişiklikleri ve küresel ısınmayı da beraberinde getirir. Bu sorunun çözümü için güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık verilmelidir.

2. 1990 yılı ile 2016 yılı sera gazı emisyonlarını karşılaştırınız. 2000’li yıllarda sera gazı emisyonlarındaki değişimin buzulların erimesindeki artışa neden olmuş olabilir mi?

  • Cevap: 1990 yılı ile 2016 yılı sera gazı emisyonlarına ait grafik incelendiğinde değişimin giderek arttığı gözlenir. 2000’li yıllarda sera gazı emisyonlarındaki artış, küresel ısınmaya ve buzulların erimesine sebep olmuştur.

3. 2000’li yıllardaki sera gazı değişimlerini inceleyerek bu değişimde sanayileşmenin artmasının rolü hakkında ne söyleyebilirsiniz? Sera gazının 2010 yılındaki değişimi, Türkiye’de sıcaklığı nasıl etkilemiş olabilir?

  • Cevap: 2000’li yıllarda sera gazı değişimleri incelendiğinde artış olduğu görülür. Bu değişimde sanayileşmedeki artışın rolü vardır. Çünkü endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı gibi faaliyetler; sera gazları olan karbondioksit (CO2), metan (CH4), hidroflorokarbonlar (HFCs) gibi gazların atmosferde artışına sebep olur. Sera gazları; 2010da Türkiye’nin sıcaklık değerlerinin Dünya ortalamasının üzerine çıkmasına neden olmuştur.

4. Tüketim alışkanlıklarınızı değerlendirdiğinizde sera gazı oluşumuna en fazla neden olan alışkanlıklarınız neler olabilir?

  • Cevap: Sanayi ürünlerinin bilinçsiz tüketimi, toplu taşımanın kullanılmaması, geri dönüşüme önem verilmemesi, atıkların ayrıştırılarak istiflenmemesi gibi durumlar sera gazı emisyonunu arttırabilir.

5. Küresel iklim değişikliğini önlemek için birey olarak sorumluluklarınızla ilgili ne gibi argümanlar önerebilirsiniz?

  • Cevap: İklim değişikliğinde birey olarak hepimizin sorumlulukları vardır. İklim değişikliğine etki eden unsurların farkında olunması ve bu etkinin rolü konusunda bilinçlendirme yapılması önemlidir. Birey olarak bu konuda yapabileceklerim; bisiklete binebilirim, gereksiz enerji sarf etmeyebilirim, hazır gıdalar yerine doğal gıdalar tüketebilirim.

6. Türkiye’de 1990 yılından 2016 yılına kadar kişi başı CO2 salımında yüzde kaçlık bir değişim yaşandığını hesaplayınız.

  • Cevap: 1990 yılında kişi başı karbondioksit salımı 3,8 ton iken 2016 yılında 6,3 ton olmuştur. Bu bilgiler ışığında CO2 salımında % 60,3 oranında bir artış olmuştur.

7. “Türkiye’deki yıllık ortalama sıcaklık artışının tek nedenini sera gazlarının artışıdır.” hipotezini destekler misiniz? Cevabınızı grafiklerdeki verileri kullanarak açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, bu hipotezi desteklemem. Çünkü 1990 ve 1995 yılları arasında sera gazlarının salımında artış varken yıllık sıcaklık ortalamasında bir azalış vardır. Yine 2010 ve 2011 yıllarında sera gazlarının artışında önemli bir değişim yokken sıcaklık değişiminde bir dalgalanma görülmüştür. Demek ki sıcaklık artışının farklı nedenleri de vardır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 120 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!