10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 117 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 117
Asit yağmurlarıyla ilgili metin ve görseller aşağıda verilmiştir. Bu görsellerden ve metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Endüstri, enerji ve fosil yakıt tüketimi gibi faaliyetlerin bir neticesi olarak atmosfere kükürtdioksit, azotdioksit ve karbondioksit gazları yayılır. Bu gazlar kimyasal dönüşümlerden geçtikten sonra bulutlardaki su damlacıkları tarafından emilir. Daha sonra bu damlacıklar yeryüzüne yağmur, kar vb. yollarla düşer. Asidik kimyasal maddelerin yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar hâlinde yeryüzüne düşmesine °asit yağmuru” denir. Normal koşullar altında oluşan yağmurların pH değeri 5.6dır. Asit yağmurları bu pH değerinin altındaki bir değere sahiptir. Asit yağmurları, son yıllarda ciddi çevre problemlerine yol açmaktadır.
1. a) Bitkilerin asit yağmurlarından doğrudan ve dolaylı olarak nasıl etkilendiğini açıklayınız.
- Cevap: Doğrudan Etkisi: Asit yağmurları bitkilerin çiçek, yaprak ve gövdelerinde doğrudan hasara yol açar. Dolaylı Etkisi: Bitkinin yaşadığı toprağın asitliğini değiştirip, çürükçül canlıların ölümüne neden olur. Topraktaki organik atıklar birikir, inorganik maddeler oluşamaz. Madde döngüsünde yavaşlama olur. Asi- dik maddeler topraktaki minerallerle tepkimeye girer. Mineraller bitkilerin kullanamayacağı şekle dönüşür.
b) Asit yağmurlarının insan sağlığına nasıl bir etkisi vardır? Açıklayınız.
- Cevap: Asit yağmurlarıyla bitkilere ve balıklara geçen ağır metaller besin zinciri yoluyla insanlara ulaşır ve kanser dahil çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Aynı zamanda suyun pH’sinin değişmesi insanın sağlığını olumsuz etkiler.
2. Asit yağmurlarının önlenmesi ya da azaltılması için neler yapılmalıdır?
- Cevap: Enerji tüketimi mümkün olduğu kadar azaltılmalı, enerji israfından kaçınmalıdır. Taşıtların egzozlarından çıkan gaz emisyonunu azaltmak için elektrikli araba ya da bisiklet kullanımı teşvik edilmelidir. Sanayi tesislerinden çıkan kimyasal gazların havaya doğrudan karışmasını önlemek için filtre kullanımı yetkililerce takip edilmelidir.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 117 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.