10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112
3. Yağan her bir yağmur tanesi yer üstü ( okyanuslar, denizler, göller vb.) ve yer altı su kaynakları için bir kazanç iken buharlaşan her bir su damlası atmosfer için kazançtır. Buna göre:
Toplam yağış miktarı: Q Yüzeysel akış miktarı: X Yer altı akış miktarı: Y Buharlaşan su miktarı: Z ile ifade edersek bu dört bileşen arasındaki ilişkiyi matematiksel olarak nasıl bir denklem ile ifade edebiliriz?
- Cevap: Toplam yağış miktarı (Q)= Yüzeysel akış miktarı (X) + Yer altı suyu miktarı (Y)+ Buharlaşan suyun miktarı (Z) Q= X+Y+Z Döngüler kapalı sistemler olduğu için Q-X-Y-Z=0 denklemini yazabiliriz.
4. Nemli bölge iklimlerinde buharlaşan su miktarı, yer altı suyu ve yüzeysel akış suyu miktarı yaklaşık olarak birbirine eşittir. Nemli iklim bölgelerinde yüzey akış suyu, yer altı suyu ve buharlaşan su miktarı arasındaki ilişki aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. Kurak bölge ve yarı kurak bölge iklimleri için yüzey akış suyu, yer altı suyu ve buharlaşan su miktarı arasındaki ilişkiyi gösteren grafikleri de siz çiziniz. Çizdiğiniz tabloyu gerekçenizle açıklayınız.
- Cevap: Buharlaşan suyun miktarı :Kurak bölge>Yarı kurak bölge>Nemli bölgedir.
Sıcaklığın fazla olduğu bölgelerde yağış miktarı azdır bu nedenle bu bölgelerde yer altı sularının miktarı azdır. Yer altı sularının miktarı: Nemli bölge>Yarı kurak bölge>Kurak bölge Kurak ve yarı kurak bölgelerde bitki örtüsü zayıf olduğu için yüzeysel su toprak tarafından tutulmaz akar gider. Bu nedenle yüzeysel akış miktarı çok azalmaz. Yüzeysel akış miktarı: Nemli bölge>Yarı kurak bölge> Kurak bölge
5. Aşağıda verilen şekilde göle düşen yağış miktarı ve buharlaşan su miktarı ile kıyı kesimindeki buharlaşan su miktarı gösterilmiştir. Buna göre evin bulunduğu kıyı kısmına düşen yağış kaç m3 olur?
- Cevap: Gölden buharlaşan suyun miktarı 150 m3dür.Bu su buharının 100m3’ü yeniden yağış olarak göle düşmüş geriye kalan 50 m3u ise buhar olarak kıyı kısmına doğru yükselmiştir. Aynı zamanda kıyı kısmında toprak yüzeyinden buharlaşan 70 m3 su vardır. Evin bulunduğu kıyı kısmına düşen yağış miktarı: 50 + 70= 120 m3dür.
6. Doğada gerçekleşen su döngüsüne benzer döngüler hücre içinde de gerçekleşebilir. Hücre içerisinde gerçekleşebilecek döngüsel olaylar ne olabilir? Şekil çizerek gösteriniz.
- Cevap: Olası cevaplar: Hücre içinde gerçekleşen döngüsel olaylara mi- toz bölünmeden önce gerçekleşen hücre döngüsü olayını ve bitki hücrelerinde kloroplast ile mitokondri arasındaki madde alışverişlerini örnek verebiliriz.
7. Yakın gelecekte insanları bekleyen tehlikelerin başında susuzluk gelmektedir. İnsanlar yapmış oldukları hangi faaliyetler ile su döngüsünü sekteye uğratmaktadırlar? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: İnsanların yapmış oldukları bazı faaliyetler ile su döngüsünü sekteye uğratabilirler. Bu faaliyetler şunlardır: Bitki örtüsünün tahrip edilmesi nedeniyle toprak suyu tutamaz ve yer altı su kaynaklarında yeterce su birekemez. Bataklıkların kurutulması. Hızla artan nüfus ve şehirleşme ile beton yapıların artması ve bu sebeple yer altı sularının birikememesi. Elektrik enerjisi elde etmek için mevcut akarsuların büyük bir kısmına baraj yapılması. Sanayileşme ile birlikte aşırı su kullanımın artması.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.