10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110
II.Aşama
1) Kavanozdaki sulu kısımdan plastik şırınga ile 10 ml kadar sıvı çekip nitrat test kitine yerleştiriniz. Nitrat değeri bu aşamada 0 ppm olmalıdır. Günlük verilerinizi kaydediniz.
2) Nitrat konsantrasyonu 50 ppm’ye ulaştığında kavanoza 5 gr şeker ekleyiniz.
3) Kavanozu tekrar çalkalayınız ve oda sıcaklığında beklemeye bırakınız. Bu aşamadan sonra artık kavanozu günlük çalkalamayı bırakınız.
4) Çözeltiyi her gün aynı saatte nitrat konsantrasyonu için test ediniz. Nitrat konsantrasyonu 5 ppm’nin altına düştüğünde deneyi sonlandırınız.
5) Deneyden elde ettiğiniz sonuçları grafik hâline getiriniz.
- Cevap:
Aşağıdaki soruları metin ve görselden yararlanarak cevaplandırınız.
1. Deneyin ilk aşamasında kuma, saksı (veya bahçe) toprağı ve şeker neden eklenmiştir?
- Cevap: Kuma, bir miktar saksı veya bahçe toprağı eklememizin sebebi nitrifikasyon ve denitrifikasyon yapan bakterilerin toprakta bulunmasıdır. Nitrifikasyon bakterileri besin kaynağı olarak kavanozdaki amonyum klorürü kullanarak nitrat oluşturacaktır. Şeker eklememizin sebebi ise, denitrifikasyon bakterilerine karbon kaynağı sağlamaktır.
2. Deneyin ilk aşamasında kavanoz her gün çalkalanırken, ikinci aşamasında günlük çalkalanma yapılmamıştır. Bu durumu nasıl açıklarsınız?
- Cevap: Deneyin ilk aşamasında her gün kavanozu çalkalamadaki amaç nitrifikasyon bakterilerinin ihtiyaç duyduğu oksijenli ortamı sağlamaktır. Nitrifikasyon için oksijen gereklidir. İkinci aşamada kavanozu çalkalamamıza gerek yok. Çünkü denitrifikasyon olayı oksijensiz ortamda olmaktır.
3. Bu deney doğadaki azot döngüsüyle benzerlik gösteriyor mu? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Doğada azot döngüsü ile yer üstü ve yer altında bir dizi kimyasal tepkimeler gerçekleşiyor. Azot döngüsünün büyük bir kısmı toprak altında çeşitli bakteri faaliyetleriyle oluyor. Bu deneyde toprak altında gerçekleşen nitrifikasyon ve denitrifikasyon olayları gözlemleniyor ve ölçülebiliyor. Kavanozda yer altındaki olaya benzer şekilde amonyum nitrata ve nitrat da azot gazına dönüştürülüyor.
4. Çiftçilerin toprağı çapalayarak havalandırması nitrifikasyonu mu yoksa denitrifikasyonu mu hızlandırır? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.
- Cevap: Çiftçilerin toprağı çapalayarak havalandırması nitrifikasyonu hızlandırır. Nitrifikasyon için oksijen gereklidir. Sıcak, nemli ve iyi havalandırılmış topraklar bu olayın gerçekleşmesi için uygun koşullardır.
5. Doğada denitrifikasyon olayının faydaları neler olabilir?
- Cevap: Denitrifikasyon olayı ile topraktaki fazla nitrat azot gazına dönüştürülecektir. Azot döngüsünün devamlılığı açısından önemlidir. Topraktaki fazla nitrat yer altı sularıyla göl ve benzeri durgun sulara karışarak ötrofikasyona sebep olur. Denitrifikasyon sayesinde bu durumun önüne geçilmiş olunur.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.