10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 108 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 108
1. Yukarıdaki bilgilerden hareketle azot döngüsündeki hangi canlıların azalması bitkiye olumlu yönde etki eder? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Denitrifikasyon bakterilerinin azalması bitki için olumlu olur. Bu bakteriler bitkinin ham madde olarak kullanacağı azotlu bileşikleri serbest azota dönüştürür. Serbest azot ise bitkiler tarafından kullanılamaz. Dolayısıyla bitkinin azotlu bileşikleri üretmesi olumsuz etkilenir. Bundan dolayı denitrifikasyon bakterilerinin azalması bitkiyi olumlu yönde etkiler.
2. Bir çiftçi olduğunuzu düşünün. Ekim yaptığınız toprakta yetiştirdiğiniz ürünlerin verimi azalmış olsun. Bu olayın sebebinin azot mineralinin azlığından kaynaklandığını düşünüyorsanız ürün verimini artırmak için neler yaparsınız?
- Cevap: Azot miktarının artması için ekim yapmayarak toprağı bir süre dinlendirebilirim. Baklagiller ekimi yaparak azot bağlanmasını artırabilirim. Siyanobakterilerin toprakta çoğalması için uygun ortam hazırlayabilirim. En kolay yöntem olarak toprağa azotlu gübre ilave ederim.
3. Azot döngüsünde ototrof beslenen canlılar ve saprofit beslenen canlılar hangileridir? Görseldeki canlıların beslenme şekillerini dikkate alarak belirtiniz.
- Cevap: Ototrof beslenen canlılar; bitkiler, siyanobakteriler ve nitrifikas- yon bakterileridir.
4. Ayrıştırıcı canlıların döngüde bulunmaması ne gibi sonuçlar doğurur? Açıklayınız.
- Cevap: Ayrıştırıcı canlıların döngüde olmaması ortamdaki organik artıkların birikmesine sebep olur. Bitkiler için gerekli olan inorganik madde oluşumu aksayacağından organik besin üretimi azalır. Hem bitkiler hem de tüketiciler bundan olumsuz yönde etkilenir.
5. Canlıların yaşamı açısından azot döngüsünün önemini açıklayınız.
- Cevap: Tüm canlıların ortak özelliklerinden bazıları; protein sentezlemek, genetik materyal bulundurmak, ATP üretmek ve tüketmektir. Bu olaylara bakıldığında hepsinin yapısında azot elementinin olduğu görülür. Aynı zamanda enzimlerin ve hücre zarının yapısında da protein bulunduğu için önemi daha da artmaktadır.
6. Biyotik fiksasyon havadaki azotun canlılar tarafından toprağa katılması olduğuna göre abiyotik fiksasyon ne demektir? Metinde geçen hangi olayı abiyotik fiksasyona örnek verebilirsiniz?
- Cevap: Havadaki azotun cansız etmenler tarafından toprağa katılmasına abiyotik fiksasyon denir. Yıldırım şimşek gibi hava olayları ile azotlu bileşiklerin oluşması ve bu bileşiklerin yağmur ile toprağa inmesini abiyotik fiksasyona örnek verebiliriz.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.