10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 102 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 102
1. Verilen metinden ve görselden faydalanarak balon balığının içinde olduğu bir besin zinciri oluşturarak bu canlıların beslenme şekillerini yazınız.
- Cevap:
Fitoplankton: Üretici
Zooplankton: Birincil tüketici
Karides: İkincil tüketici
Çupra: Üçüncül tüketici
Balonbalığı: Üçüncül tüketici
2. Balon balıklarının, ana vatanı olan sıcak Hint Denizlerinde hızlı üreyemezken kendileri için yabancı olan Akdenizde daha hızlı üreyebilmelerinin sebeplerini açıklayan iki tane hipotez üretin.
- Cevap: Olası cevap: Balon balıklarının Hint Denizlerindeki doğal düşmanlarının Akdeniz’de bulunmaması. Küresel ısınma sonucunda Akdeniz’in yerli türlerinde uygun olmayan ortam koşullarının oluşması ve savunmasız kalmaları.
3. Balon balıkları tetradotoksin içermeyen bir ortamda zehir üretmezken tetradotoksin içeren bir ortamda niçin tetradotoksin ürettiği ile ilgili bir hipotez ve tahmin geliştirin. Hipotezinizi test edecek bir kontrollü deney planlayınız. Deney sonuçlarınızı yorumlayınız.
- Cevap: Olası cevap: “Balon balığının yaşadığı ortamada tetradotoksin bulunması, uyarıcı etki yapmıştır. Rekabete girdiği canlıların ya da avcı türlerin sayıca çoğaldığını zannedip zehir üretmektedir.” hipotezini kurabilirim. “Balon balığı rakip türlere karşı zehir üretiyorsa, rakip türler artarsa zehir üretmeye başlayacaktır.” tahmininde bulunurum. Temiz su ile dolu iki ayrı havuzdan birincisine az sayıda balon balığı, ikincisine çok sayıda balon balığı koyarım. İkinci havuzda balıklar daha zehirli hâle geliyorsa hipotezim doğrudur.
4. Karasal bir ekosistemde yaşayan A, B, C ve Ç türlerinin enerji miktarları grafikte gösterilmiştir. Bu grafiğe göre verilen ifadelerden hangileri doğru olamaz? Gerekçesini yazınız.
a. B canlısı; karbondioksit, azot ve fosfor tuzlarını kullanan bir ototroftur.
b. A canlısı, üçüncü trofik düzeyde olan ikincil tüketicilerdir.
c. B canlısı, dokularında biyolojik birikim en fazla olan canlıdır. ç. C canlısı, üretici ile beslenen otobur canlıdır.
d. Ç canlısı, ototrof olamaz.
- Cevap:
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.