10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Biryay Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı
1. Aşağıdaki cümlelerde fiilimsileri bulup altını çiziniz. Bu fiilimsilerin cümlede nasıl bir işlev yüklendiklerini söyleyiniz.
- Cevap: Fiilimsi: Fiillerden belli eklerle türeyip isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir.
Adından da anlaşıldığı üzere bu sözcükler fiile benzer fakat fiil değildir.
➜ İsim-fiil: Fiillerden “-ma,-mek,-iş” ekleriyle türetilip isim görevinde kullanılan sözcüklerdir: okuma, görmek, bakış…
➜ Sıfat-fiil: Fiillerden “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” ekleriyle türetilip isim görevinde kullanılan sözcüklerdir: okuyan, bakılası, bildik, gelecek, sevmiş…
➜ Zarf-fiil: Fiillerden “-e, -ip, -erek, -meden, -meksizin, -dikçe, -ince, -eli, -ken, -r…, -esiye” ekleriyle türetilip zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir: gelip, görerek, duymadan, görürken…
Yolda bir Derviş’le karşılaşırlar; Derviş Şah’a selâm durur ve adı ile hitab eden Sıfat-fiil Şah, onun kerametine hükmedip Zarf-fiil derdini açar.
Şah’la Keşiş, Derviş’in dediğini Sıfat-fiil yaparlar; vakit tamam olunca, Zarf-fiil Şah’ın bir oğlu, Keşiş’in de bir kızı dünyaya gelir.
Kerem, Aslı’nın Pek şehrine gittiğini Sıfat-fiil esvap yıkayan Sıfat-fiil kadınlardan öğrenip Zarf-fiil o şehre varır, kızı bulur.
Böylece Aslı’yı kiliseye gidip Zarf-fiil gelirken Zarf-fiil bile kimseye göstermez.
Sırf Aslı’nın yüzünü görebilmek İsim-fiil için Keşiş’in karısına otuz iki dişini çektirir.
Kerem’in tepesinden alev çıkmaya İsim-fiil başlayınca Zarf-fiil, kız dayanamayıp Zarf-fiil su döker
Bundan müteessir olan Sıfat-fiil Aslı da Kerem’in ateşi üzerine kapanıp Zarf-fiil yanar.
2. Aşağıdaki cümlede “ ” işaretinin hangi amaçla kullanıldığını söyleyiniz.
• Mağara kapısına gelip “Ey âdemler, nedir sizin feryadınız?”
- Cevap: Alıntı sözün başında ve sonunda.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.