Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 273 Cevabı

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 273 Cevapları Biryay Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 273 Cevabı 

1 ve 2. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

TUNA’YI TAKDİM

Ne deniz tek başına güzel, ne kara. Uzun uzun denize çıkın, karayı özlersiniz, uzun uzun karada kaim, denize hasret çektiniz. Tabiatın asıl güzelliği denizle karanın birleşmesinde: Yarımlar o zaman tamam oluyor. Rusçuk ’tan Viyana’ya kadar, gündüz ve gece, beş günlük bir seyahat. Tuna’nın bütün çağlarını gördüm. Rusçuk’ta kemalini bulmuş olgun bir varlıktır. Belgrad’dan sonra güçlü kuvvetli bir delikanlı. Peşte’yi geçince genç, Viyana’yı aşınca körpe… Sade suda seyahat değil, önüne bir ömrün bütün devreleri serilidir.

Hep derler ki Tuna’da iniş seyahati çıkıştan daha güzelmiş. Hayır bu ondan iki defa daha iyi: Şimdiden maziye gidildiği için bir ve bu gidiş bir misli sürdüğü için iki: Güzellikte sürat kusurdur.
Nehirler mademki canlıdır, onların da bizler gibi bahtiyar ve bahtsızı var. Tuna kaç defa talihli: Berzahları yenmek gibi çilesi yok, yatağına rahat rahat yerleşmiş. Çölde değil kavrulmuyor; fakir değil gelirli; çıplak değil ağaçlı. Binlerle ve binlerle kilometre; hep kucaklanan maviyle kucaklayan yeşil: Hiçbir tablo kendine bu kadar uygun bir çerçeve bulmadı.
Bir tarafta küpeşteden etrafı seyreden kız; diğer tarafta ufka yaslanan güneşten Tuna’ya serpilen ziya demetlerinin raksı; ve açık maviliğiyle enine boyuna uzayıp giden Tuna’nın suları… Hakkın var Rodin, bu dünyada bu üçünden daha güzel şey yok, dedim.

İsmail Habip Sevük Tuna’dan Batı’ya

1. Okuduğunuz gezi yazısında Tuna Nehri ile ilgili nasıl benzetmeler yapılmaktadır?

  • Cevap: Denize, kıza, kuvvetli bir delikanlıya, gelirli bir varlığa benzetilmiştir.

2. Okuduğunuz metinde bilginin mi, izlenimlerin mi ön planda olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Okuduğum metinde izlenimler ön plandadır.

3. Evliya Çelebi’nin eserinin edebiyatımız ve kültürümüz açısından önemini değerlendiriniz.

  • Cevap: Evliya Çelebi’nin eseri edebiyatımız ve kültürümüze katkısı büyüktür. Kültürümüzü daha iyi anlamamızı sağlıyor ve aynı zamanda edebi açından da kıymetli bir eserdir.

4. Aşağıda verilen gezi yazar ve eserlerini doğru şekilde eşleştiriniz.

  • Cevap:

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 273 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
happy
2
clap
1
love
1
confused
0
sad
0
unlike
0
angry