10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları Biryay Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı
Metin Sözlüğü
erk: Bir işi yapabilme gücü, kudret, iktidar. hısım: Evlilik yoluyla birbirine bağlı olan kimseler.
hisar: Bir şehrin veya önemli bir yerin korunması için taştan yapılmış, yüksek duvarlı ve kuleli, çevresinde hendekler bulunan küçük kale.
kâfir: Tanrı’nın varlığını ve birliğini inkâr eden kimse. ulak: Haberci.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Destan, milletlerin geçmişinde yaşanan önemli olaylar ve bu olaylarla ilgili kahramanların gerçek veya hayali hayatları etrafında oluşmuş uzun, didaktik, manzum hikâyelerdir. Destanlar, yazının olmadığı sözlü edebiyat döneminde ortaya çıkmıştır. Bütün dünya edebiyatlarının başlangıç eserleri destanlardır. Destanlar milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış bir kahramanın veya tarihî olayın millet zihninde ortak sembol ve ifadelerle zenginleştirilmiş uzun manzum hikâyelerdir. Batı Edebiyatında “epope” denilen bu eserler halk edebiyatı geleneği içinde “destan” adı ile anılmaktadır.
Destanlar milletlerin yaratılışını, gelişimini, hayatta kalma mücadelelerini anlatır. Her milletin millî kimlik ve nitelikleri, ortak dünya görüşü, hatıra ve beklentileri yanında kusurları ve yanlışları da destanlarına yansır. Türk destanlarında sözde durma, acizlere, mağluplara merhametli yaklaşma, yardımcı olma değerleri ve dünyaya hâkim olma tutkusu, kuvvet, binicilik ve savaşçılık düşünceleri ortak kabullerdendir.
Destanlar “doğal destanlar” ve “yapma (yapay) destanlar” olmak üzere ikiye ayrılır.
Doğal Destanlar
Milletlerin yaşamında derin izler bırakan tarihsel ya da toplumsal bir olayın sözlü gelenekte olgunlaştıktan sonra destan geleneğini bilen biri tarafından derlenmesiyle oluşan destanlara doğal destan denir. Doğal destanların söyleyeni belli değildir. Bu destanlar yazının henüz bulunmadığı ve yaygınlaşmadığı bir kültürde doğup kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarıldıktan sonra yazıya geçirilmiştir.
İslâmiyet’ten Önceki Türk Destanları
1. Yaratılış Destanı
2. Saka Destanları:
a. Alp Er Tunga Destanı (MÖ 7. yy.)
b. Şu Destanı (MÖ 4. yy.)
3. Hun-Oğuz Destanları
a. Oğuz Kağan Destanı (MÖ 4. yy.)
b. Attila Destanı
4. Kök Türk Destanları
a. Bozkurt Destanı (MÖ 2. yy.)
b. Ergenekon Destanı (7-8. yy.)
5. Siyenpi Destanları
6. Uygur Destanları
a. Türeyiş Destanı (8-9. yy.)
b. Mani Dininin Kabulü Destanı
c. Göç Destanı (8-9. yy.)
İslâmiyet’ten Sonraki Türk Destanları
1. Kazak – Kırgız: Manas Destanı
2. Türk – Moğol: Cengiz Han Destanı
3. Tatar – Kırım: Timur ve Edige Destanları
4. Karahanlı Dönemi: Satuk Buğra Han Destanı
5. Selçuklu – Beylikler ve Osmanlı Dönemleri
a. Seyid Battal Gazi Destanı
b. Danişmend Gazi Destanı
c. Köroğlu Destanı
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.