10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Biryay Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı
Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma
Mâni, genellikle dört dizeden oluşan 7’li hece ölçüsüyle söylenen bir türdür.
Koşma; aşk, sevgi, ayrılık gibi konularda yazılır. Genellikle 11’li hece ölçüsü ile yazılır.
Uygulama
Mâni ve koşma yazma çalışması yapınız. Öncelikle konunuzu ve ölçünüzü tespit ediniz. Öğrendiğiniz bilgilerden yola çıkarak defterinize veya boş bir kâğıda bir mâni ve koşma yazınız. Yazdığınız koşma ve mânileri sınıf panosu, gazete, dergi, sosyal medya vb. alanlarda sergileyiniz.
Mâni ve koşma yazarken aşağıda verilen sıralamayı göz önünde bulundurunuz.
• Konuyu tespit etme
• Ölçüyü belirleme
• Konuşma dili ile yazma
• Farklı cümle yapıları kullanma (devrik, kurallı)
• Kafiye veya redif kullanma
• Değerlendirme
Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma
Derleme, halk edebiyatı ürünlerini belli yöntemlerle kaynak kişilerden sözlü veya yazılı olarak kaydetme işidir. Bu kaydetme işi belli bir plan dahilinde yapılır. Derleme yapılacak kişiler kaynak kişilerdir. Kaynak kişilerle yapılacak görüşme türü ve sorular önceden hazırlanır. Notlar alınır, gerekirse teknolojik araçlarla kayıt yapılabilir.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.