Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü  Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı

2017 – 2018 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Bayram GÜLEÇ, Güler GÜLEÇ, Zekai TAŞIN tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise İsmail UNURLUER tarafından yapılmış.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 36  Cevabı 

ÜNİTEMİZİ DEĞERLENDİRELİM

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Tevhit ne demek tir? Açıklayınız.
Tevhit: “Birlemek”  Allah’tan başka ilâh olmadığına inanmak. “Lâ ilâhe illâllah sözünü tekrarlamak” manalarına gelir.
Tevhit denilince akla hemen “lâ ilâhe illâllah” kelamı gelir. Bu kelama kelime-i tevhit denilir ve Allah’tan başka hak mabut olmadığını ifade eder.

2. Allah’ın (c.c.) varlığını, bir delil ile anlatınız.

Nasıl bir resim gördüğünüz zaman o resmi yapan bir ressam olduğunu kabul edersek kâinattaki resimlere de bakacak olursak kâinattaki varlıkları da bir yaratanın olduğunu kabul etmemiz gerekir. Kâinattaki varlıklara (resimlere) bir bakalım: Dünyamız güneşin etrafında dönmektedir. Eğer dünyamız güneşe biraz daha yakın dönseydi yanacaktı. Biraz daha uzak dönseydi donacaktı. Dünyamızı tam dengede döndüren kimdir
3. Allah’ın (c.c.) yaşatması nasıl olmaktadır? Bilgi veriniz.
Allah (c.c), insanları bir damla sudan yaratmıştır. Allah (c.c)’nin evrendeki eşsiz sistem düzeni canlıların yaşaması için gereken koşullardan birisidir. Canlılara belli ve birlikte çalışan organların oluşturduğu bi sistem yaratmıştır. Bu sistem sayesinde canlılar doğaya ayak uydurarak hayatlarını sürdürürler. Bu sayede canlılar bu doğada belli sistem ve düzen içerisinde yaşamlarını devam ettirirler.
4. İnsan, yaratıcısıyla hangi yollarla iletişim kurabilir? Anlatınız.
İnsan,Allah ile aşağıdaki yollar ile iletişim kurabilir;
1-Namaz kılarak,
2-Dua ederek,
3-Şükür ederek,
4-Oruç tutarak,
5-İyilikler ve hasenatlar yaparak,
yani kısacası Allah ile iletişim kurabilmek ibadet yolu ile olur.İnsan ibadet yaparak Allah ile iletişim kurar.Rabbinden bir şeyler ister.Allah ile iletişim kurarken samimi olmalı ve kalpten ibadet etmeliyiz.
5. İbadetin dinimizdeki amacı nedir? Açıklayınız.
İbadet bütün dinlerde vardır ve bu dine mensup kişiler tarafından yapılmakla zorunlu kılınmıştır. İslam dininde de ibadet kavramı vardır ve islam dinine mensup olanlar bu ibadetleri yapmakla yükümlüdürler. Bu ibadetlerin amacı ise Allah’a olan şükran ve minnet duygularımızı somut bir şekilde göstermek ve ona inandığımızı; emir ve yasaklarını yerine getirdiğimizi göstermektir. Allah’ın bizim ibadetlerimize ihtiyacı yoktur fakat Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için ibadetlerimizi yerine getirmeliyiz.
6. Kur’an-ı Kerim okumanın faziletini açıklayınız.
“Sizin en hayırlınız Kur’ân’ı öğrenip öğreteninizdir.”
”Ümmetimin en faziletli ibadeti Kur’ân okumaktır.”
Yukarıdaki sözler Hz.Muhammed (s.a.s)’ye ait olan sözlerdir.Peygamberimiz bize burada Kur’an’ın ne kadar önemli olduğunu ve biz sağlayacağı yarardan bahsetmiştir.Yani insan Kur’an okuyarak huzur bulur,ibadet etmiş olur,ölümü hatırlar,dini hatırlar,Peygamberleri hatırlar ve en önemlisi de Allah’ı anar.Bu şekilde kalbi huzur bulur.Bu şekilde imanı daha çok güçlenir ve dinini en iyi şekilde yaşar.Kur’an okuyarak hem bedenimizi hem nefsimizi hemde dünyevi hayatımızı temizleriz.Bir an için her işi unutur ve huzura ereriz.
7. İslam’ın temel inanç esaslarını sıralayınız.
1- Allah’a İman etmek. Bütün varlıkların yaratıcı olduğuna inanmak. Allah yarattıklarının hiç birine bezemez. O’nun dengi ve bezneri yoktur. Kulluk yalnız O’na yapılır.
2- Meleklere iman etmek. Meleklerın varlığına inanmak. Gözlerimiz ile görememize rağmen meleklerin varlığına inanırız. Melekler Allah’ın emirlerini yerine getirirler.
3- Kitaplara iman etmek. Genel olarak Allah katından indirilen kitaplara inanmak. Kur’an dışındaki kitapların orjinal halleri olmadığı için, onların indirildiğine inanmak. Son indirilen kitap olan Kur’an-ı kerim’i hayatımızda tatbik etmemiz gerekir. Kur’anı Kerim korunmuş kitaptır. Tahrif olmadan günümüze gelmiş, Kıyamete kadar da kalacaktır. İsmi zikredilen kitaplar, Kur’an, Tevrat, İncil Ve zebur’dur. Bunların dışında indirilen sahifaler de vardır.
4- Peygamberlere iman etmek. İsmi zikredielen ya da zikredilmeyen bütün peygamberlerin, peygamberliği, kabul etmek, inanmak.
5- Ahiret gününe iman etmek. Öldükten sonra dirileceğimize ve dünya da yaşadığımız hayat ile ilgili hesap gününün varlığına inanmak.

B. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

8. Aşağıdakilerden hangisi kaderle ilgili bir kavram değildir?
A) Yaratılış kanunları
B) Tevekkül
C ) Kaza
D ) İrade
E) Mucize
9. Aşağıdaki kavramlardan hangisi diğerlerinden farklıdır?
A) Kurban
B) Hac
C) Zekât
D) Kader
E) Oruç
10. Aşağıdakilerden hangisi imanın şartlarından biri değildir?
A) Meleklere inanmak
B) Peygamberlere inanmak
C) Namaz kılmak
D) Ahirete inanmak
E) Kitaplara inanmak
11. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) Kur’an → Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir.
B) Tevrat → Hz. Musa’ya indirilmiştir.
C) Zebur → Hz. Davud’a indirilmiştir.
D) İncil → Hz. İbrahim’e indirilmiştir.
E) İncil → Hz. İsa’ya indirilmiştir.

C. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

1. (D) Dua, ibadetin özüdür.
2. (Y) Hayatımız kaderle programlandığına göre insanlar yaptıklarından sorumlu tutulamazlar.
3. (D) Kul hakkı yiyen bir kimsenin tövbesinin kabulü için hak sahibi ile helalleşmesi şarttır.
4. (D) Ahiret inancı, insan davranışlarında otokontrol bilinci oluşturur.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry