10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Bayram GÜLEÇ, Güler GÜLEÇ, Zekai TAŞIN tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise İsmail UNURLUER tarafından yapılmış.
“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı
Toplumsal hayatta kul hakkı olarak gördüğümüz davranışların bir listesini çıkarınız. Kul hakkı kapsamına giren bu tür davranışların önlenmesi için neler yapılabilir? Düşünce ve önerilerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Hayatın çeşitli şartlarında ve insanların birbirleriyle ilişkilerinde dikkat etmeleri gerekli pek çok hakları vardır. Kul hakkı, insanların haklarına saygılı olmak, söz ve davranışlarla onlara zarar vermemek demektir. Aynı şekilde bir insana zarar verecek şekilde istemediği sözü söylemeye veya davranışları yapmaya kul hakkı yemek denir. Bun göre, insan haklarına saygı gösterip, zarar vermemek kul hakkına saygı göstermektir. Bu haklara zarar vermeye çalışmak ise kul hakkı yemek demektir. Kul hakkı konusunda Müslüman olan insanla, olmayan arasında bir ayrım yoktur, yapılan her haksızlık kul hakkına girer.
Kul hakkına sebep olan pek çok davranış vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- İnsan öldürmek.
- Yalan söylemek ve hile yapmak.
- Gıybet ve iftira etmek.
- Hırsızlık yapmak.
- Rüşvet alıp – vermek.
- Haset etmek.
- Bir kimsenin namus ve şerefine sataşmak.
- Başkalarıyla alay etmek, ad takmak, onları küçük görmek, sövmek veya kötü söz söylemek.
- Kötü zanda bulunmak.
- Başkalarının özel hayatlarını araştırmak.
- Birisine sövmek veya kötü söz söylemek.
- Birisini dövmek ya da yaralamak.
- Arkadaşının sırrını açıklamak.
- Başkasının çocuğunu ücretsiz çalıştırmak.
- Verdiği sözde durmayarak birisini bekletmek.
- Borcunu zamanında ödememek.
- Birisine istemediği bir sözü söylemek, yani sözle rahatsız etmek
- Birisine istemediği davranışı yapmak, yani onu rahatsız etmek.
Kamu malına zarar vermek kul hakkı ihlali midir? Tartışınız.
- Cevap: Kamu malı, bir ülke halkının tümünün sahibi olduğu mallardır. Bu nedenle herhangi bir kamu malına zarar vermek o ülkenin tüm halkının hakkına girmek demektir. Çünkü, o kamu malının yapılışında ülkede yaşayan insanların vergileri vardır.