10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı
“10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları 2017 – 2018” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.
10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı
4. Ekosistemlere etki eden biyotik faktörler nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Tabiattaki canlı varlıkların hepsine biyotik faktör denir. Ekolojik sistemdeki biyotik faktörler Ekolojik nişlerine göre üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olmak üzere üçe ayrılır. Ekosistemde canlılığın devamı biyotik faktörler arasındaki olumlu ilişkiye bağlıdır.
5. Yaşadıkları ortam dikkate alındığında soğukkanlı hayvanların vücudunda çevre sıcaklığının azalmasına paralel olarak hangi değişiklikler görülür? Açıklayınız.
- Cevap: Soğukkanlı canlıların vücut sıcaklıkları ortam sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Ancak bu her koşulda yaşayabilecekleri anlamına gelmez. Çünkü yaşamın devamını sağlayan biyokimyasal tepkimelerin hızı çoğunlukla sıcaklık düştükçe azalır. Ayrıca bu canlılarda doğal bir donma önleyici mekanizma gerçekleşir. Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda hücre dışındaki su donmaya başlar. Bu durumda sıvı haldeki su hücre içinden dışına taşınırken hücre içinde derişimi artan bazı maddeler suyun donma sıcaklığını düşürerek, hücre içindeki suyun donmasını önler. Hücre dışındaki donma önleyici özellikteki proteinler (antifriz proteinler) ise oluşan buz kristallerine bağlanır ve büyüyerek daha büyük kristaller oluşturmalarını ve hücrelere zarar vermelerini engeller.
6. Biyolojik birikim nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Çeşitli zehirli maddelerin besin zincirini meydana getiren çeşitli trofik basamaklardaki canlıların dokularında birikerek zararlı yoğunluğa ulaşmasma biyolojik birikimdenir.
7. Aşağıdaki kavramları açıklayınız.
- Cevap:
Kommensalizm: Kommensalizm (Latince cum çevresinde, mensa masa) ekolojide, iki organizmanın kurduğu ortak yaşamda, bir canlının yarar sağladığı, diğerininse bu ortaklıktan etkilenmediği yaşam türüdür. Ağaçlara yuva yapan kuşlar bunun en güzel örneğidir.
Mutualizm: Mutualizm, farklı türlerden iki canlının karşılıklı yardımlaşarak her iki tarafa da yarar sağlamasına dayalı olan bir ortak yaşam biçimidir. Kendi başlarına da hayatlarını devam ettirme becerisine sahip olan iki canlı bir araya gelerek daha kolay besin bulmasına dayanan bir simbiyotik yaşam biçimidir.
Parazitizm: Parazitizm bir canlının başka bir canlının üzerinde veya içinde ona zarar vererek yaşamasıdır.