10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı
“10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları 2017 – 2018” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.
10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı
6. Gen klonlama nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Moleküler klonlama, Gen çoğaltımı veya Gen klonlaması, rekombinant DNA moleküllerinin uygun bir konak hücreye sokularak orada çoğaltılması işlemine verilen addır.
7. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Polimeraz zincirleme tepkimesi (Polymerase Chain Reaction – PCR), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isimdir.
8. Gen klonlama ve PCR neden çok önemlidir? Açıklayınız.
- Cevap:
9. Canlı hücrelerden DNA’nın saflaştırılması hangi yöntemlerle gerçekleşir? Açıklayınız.
- Cevap: DNA İzolasyon (saflaştırma) Yöntemleri:
Deoksiribonükleik asit (DNA) izolasyonu, çeşitli kaynaklardan elde edilen DNA izolasyon işlemidir. DNA’yı izole etmek için kullanılan yöntemler, kaynak, yaş ve numunenin büyüklüğüne bağlıdır. Kullanılan çok çeşitli yöntemlere rağmen, aralarında bazı benzerlikler var. Genellikle, hücrenin çekirdeğinde bulunan DNA’yı diğer hücresel bileşenlerden ayırmayı amaçlarlar.Bilimsel, tıbbi veya adli amaçlı kullanılan genetik analiz için DNA izolasyonu gereklidir. Bilim insanları, DNA’nın hücrelere, hayvanlara veya bitkiler içine verilmesi veya teşhis amaçlı kullanılması gibi birtakım uygulamalarda DNA kullanmaktadır. İlaçta ikinci uygulama en yaygın olanıdır. Öte yandan, adli tıp bilimi, bireylerin (örneğin tecavüzcüler, kazalar veya savaş mağdurları gibi) kimliklerinin belirlenmesi, babalık belirlenmesi ve bitki veya hayvan tanımlaması için DNA’yı kurtarmalıdır.
Proteinlerin, lipitlerin, polisakaritlerin ve diğer bazı organik veya inorganik bileşiklerin DNA’da bulunur.
DNA izolasyonu için metodlar çok çeşitlidir. Temel olarak herhangi bir canlı ya da ölü organizmadan saflaştırma yapılabilinir. DNA izolasyonu için kan, saç, sperm, kemik, çivi, doku, kan lekesi, tükrük, epitel hücreleri, idrar, kullanılabilir.
Saflaştırma yöntemlerinin, çeşitli kaynaklardan DNA’yı etkin bir şekilde arındırabilecekleri şekilde olması gerekir. Bir diğer önemli faktör ise örneğin boyutudur. Örnek küçükse (örneğin sperm veya tek bir kıl) DNA’nın birkaç miligram veya mililitre kandan izole edilmesinde kullanılan yöntemden farklı olmalıdır. Bir diğer önemli faktör, numunenin taze olup olmadığı veya depolanma şeklidir. Saklanan numuneler arşivlenmiş doku numunelerinden, dondurulmuş kan veya dokudan, çıkartılmış kemiklerden veya dokulardan ve gelebilir.
DNA saflaştırılması genellikle doku veya hücrelerin parçalanmasıyla başlar. Bu işlem, protein yapılarının tahrip edilmesi için gereklidir ve çekirdekten nükleik asitlerin salınmasına izin verir. Lizis, Proteinaz K gibi proteinleri veya proteazları (proteinleri sindiren enzimler) denatüre etmek için deterjanları içeren bir tuz çözeltisi içinde gerçekleştirilir. Hücrelerin dağılmasına ve zarların erimesine neden olur.
Yumuşak dokuların veya hücrelerin parçalanması kolaydır; DNA da kemik, odun ve çeşitli bitki materyalleri gibi sert dokulardan izole edilmelidir. Çoğu bitki örneği, sıvı azotta dondurma gerektirir ve daha sonra dokuları ince bir toz haline getirir. Öte yandan, kemikler oldukça mineralize olmuşlardır ve iyonlar çıkarmadan önce numunelerden uzaklaştırılmaları gerekir.
DNA izolasyonu basit bir işlemdir ve mutfakta ev aletleri ve kimyasallar kullanılarak yapılabilir. Homojenizasyonda, bir deterjanın uygulanmasıyla, hücresel proteinler ve lipidler DNA’dan ayrılır.Karışıma alkol ekleyerek, nükleik asit görünür hale gelir ve toplanabilir.
Bunun için özel ticari kitler üretilmiştir.
10. Belli bir geni içeren klon nasıl elde edilir? Açıklayınız.
- Cevap: